Potpisan ugovor za gradnju vodovoda na severu Kosova

101743U Zubinom Potoku danas je u prisustvu direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovoda za tri opštine na severu Kosova.

Predstavnici opština Zubin potok, Zvečan i severnog dela Mitrovice, ugovor su potpisali sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom Jedinstvo ad Sevojno koju je predstavljao Marko Bataković.

Ovim vodovodom žitelji tri opštine severnog dela Kosova će se izdvojiti iz sadašnjeg sistema kojim se voda doprema i južnom delu Mitrovice, Vučitrnu i Srbici, zbog kojih su restrikcije svakodnevne. Žitelji tri opštine severnog dela Kosova veruju da neće proći mnogo kada će im život u stalnim restrikcijama vode biti prošlost.

Hronične nestašice vode u Zubinom Potoku, Zvečanu i severnom delu Mitrovice traju 14 godina, od okončanja sukoba. Nestašicom vode su najviše pogođeni žitelji severnog dela Mitrovice.

Preko sadašnjeg sistema, voda se crpi iz jezera Gazivode. Vodom se napajaju i južni i severni delovi grada. Ventil je međutim u južnom delu, odakle se i kontroliše količina vode koja ide severnom delu i Zvečanu. Cena projekta je oko milijardu i 168 miliona dinara, a rok za završetak radova je 18 meseci.

Vulin je izrazio nadu da je nakon potpisivanja ovog ugovora ovo poslednje leto sa cisternama za vodu u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu ocenivši da su građani trpeli teror time što su ostajali bez vode i što žive na način na koji niko ne treba da živi u 21. veku.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora istakavši da će na ovaj način biti rešen jedan od ključnih problema koji su građani na severu Kosova imali minulih godina.