Potpisan ugovor za gradnju vodovoda na severu Kosova

ZUBIN POTOK – U Zubinom Potoku danas je u prisustvu direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovoda za tri opštine na severu Kosova.

Ugovor su, pored Vulina, potpisali predsednici opština Zubin Potok Slaviša Ristić, Zvečan Dragiša Milović i Kosovska Mirovica Dragiša Vlašković i predstavnik kompanije “Jedinstvo” AD iz Sevojna.

Cena ovog projekta biće 1.168.145.000 dinara, radovi na izgradnji vodovoda počeće sredinom avgusta, a rok za njihov završetak je 18 meseci.

Vulin je izrazio nadu da je nakon potpisivanja ovog ugovora ovo poslednje leto sa cisteranama za vodu u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu ocenivši da su građani trpeli teror time što su ostajali bez vode i što žive na način na koji niko ne treba da živi u XXI veku.
“Ovo je dokaz da kada smo jedinstveni i kada radimo možemo baš sve. Ove tri opštine, i njihova država i Vlada Republike Srbije uspeli su da privedu kraju početak ovog projekta i posle toga da možemo da kažemo da će naša deca u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici piti vodu istog kvaliteta kao naša deca u Novom Sadu, Beogradu ili Kraljevu”, rekao je Vulin.

On je istakao da će vodovod biti zamajac razvoja čitavog ovog kraja jer uz njega idu i drugi projekti koji će oživeti ovo područje i zaposliti ljude.
“Nema većeg doprinosa opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nego ih uposliti, naći održive ekonomske sisteme u kojima će svako da zasluži svoj dinar i u kome će moći da zasnuje svoju porodicu. Ovo jeste dokaz da država Srbija brine i dokaz da će država Srbija uvek pomoći svom narodu i da nije tu da ode. Kada smo jedinstveni mi možemo sve”, rekao je Vulin.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora istakavši da će na ovaj način biti rešen jedan od ključnih problema koji su građani na severu Kosova imali minulih godina.

On je objasnio da je problem sa vodosnabdevanjem naročito bio izražen nakon 1999, jer se sistem vodosnabdevanja Kosovske Mitrovice i Zvečana nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice i da je iz političkih problema taj problem naročito pogoršan, jer je vodosnabdevanje stanovništva zavisilo isključivo od volje albanske većine, onih koji su upravljali tim sistemom.

Opštine Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica su za realizaciju ovog projekta obezbedile kredit kod Hipo alpe adria banke u visini od 9.021.000 evra, a garant je Vlada Srbije.

Ugovor za izvođača radova dodeljen je konzorcijumu na čijem je čelu kompanija “Jedinstvo” AD Sevojno
“Očekujemo od izvođača radova da kvalitetno izvede projekat do kraja, da ne kasnimo niti mi kao naručioci niti izvođači, nadam se da nećemo kasniti ni u jednoj fazi realizacije projekta i da ćemo ovom stanovništvu prema roku, negde u martu, aprilu 2015. godine obezbediti zdravu pijaću vodu i na taj način jedan od najbitnijih uslova kako bi uspeli u onome što planiramo svih godina, a to je da opstanemo da živimo na ovim prostorima i da svojoj deci i budućim generacijama obezbedimo normalne uslove za rad”, rekao je Ristić.

On je zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja se aktivno uključila u realizaciju ovog projekta naročito u proceduralnom delu.

Izvor: Tanjug