Pajtić otvorio petu etažu Zrenjaninske bolnice

– Pored izgradnje nove Medicinske škole u Zrenjaninu, poslednjih godina veliku pažnju posvetili smo zdravstvu u srednjem Banatu. U Bolnicu u Zrenjaninu investirali smo medicinsku opremu vrednu preko 100 miliona dinara, a učestvovaćemo i u daljem unapređenju rada Zdravstvenog centra. U Vojvodini niko ne sme biti uplašen da mu neće biti pružena adekvatna medicinska nega. Standard lečenja se mora podizati svake godine.

U tom smislu, u lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu i u ovdašnjoj Bolnici našli smo prave partnere.
Ovo je u sredu izjavio predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, svečano otvarajući petu etažu nove zgrade Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Skupu su prisustvovali pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri i čelnici lokalnih samouprava srednjeg Banata. Tom prilikom dr Pajtić je direktorki dr Gordani Kozlovački uručio rešenje koje podrazumeva poklon Vlade Vojvodine u anesteziološkoj opremi i operacionom stolu.
– To je – dodao je dr Pajtić – jedna od neophodnih stvari da bi se zaokružio proces opremanja u novom delu objekta. A u narednih godinu i po dana zajedničkim snagama izgradićemo još jedan sprat i građanima celog srednjobanatskog okruga omogućiti da se leče u još boljim uslovima.
Preseljenjem odeljenja urologije, ginekologije, otorinolaringologije i oftalmologije u prostor koji može da primi 91 bolesnika, Bolnica je zaokružila celinu hirurških segmenata i pod isti krov stavila sve hirurške grane, potporne službe kliničke podrške i odeljenja za hitna stanja.
– Ovo je veliki dan, još jedna etapa odavno zacrtanog,  zajedničkog puta 200.000 građana našeg okruga i više od 1100 radnika Bolnice, ali i brojnih generacija medicinara u proteklih 27 godina – rekla je dr Gordana Kozlovački i  podsetila da su stanovnici ovog dela Vojvodine viziju zdravstvene zaštite ostvarili putem samodoprinosa, izdvajajući novac od skromnih plata.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je poručio građanima da je ispunjeno sve što je obećano na početku samodoprinosa.
– Očekuje nas završetak kompletne Bolnice, i trudićemo se da to u narednom razdoblju završimo uz pomoć projekata i fondova koji nam budu dostupni. Sada kad imamo ovako savršen prostor, savršenu opremu, ovako edukovan kadar, kad imamo akreditovanu Bolnicu, s pravom mogu da očekujem od svih da nastavimo da unapređujemo zdravstvo u Zrenjaninu, u Vojvodini i šire.
Čelnici Pokrajine i Grada saglasili su se da useljenje u peti sprat jeste „samo zarez, a ne tačka“.
Plavo zdanje nove bolnice ima 42 hiljade kvadratnih metara, a do prekjuče bilo je u funkciji polovina tog prostora. Od srede na to je pridodato još 2,5 hiljade kvadratnih metara bolničkog prostora koji zadovoljava sve evropske standarde. Medicinari se nadaju da će u naredne dve – tri godine uspeti da na šestu i sedmu etažu nove zgrade presele i internističke grane.

POKRAJINSKE INVESTICIJE
– Pokrajinska Vlada godinama tesno sarađuje sa lokalnim samoupravama u Srednjobanatskom okrugu – rekao je dr Bojan Pajtić. – Ulažemo velike napore i ogromna sredstva da se stvori ambijent u kojem će ljudi videti da se u njihovim životima pomeraju stvari, da se standard života unapređuje. Oko tri i po milijarde dinara u protekle četiri godine investirali smo upravo u Zrenjanin. Rezultat su reprezentativna sportska hala, nova medicinska škola, putna mreža…

ULAGANJA 
Radovi na petoj etaži počeli su januara 2010. godine, a završeni su u roku od šest meseci. Posle toga usledilo je završno opremanje. Finalizacija prostora poverena je, posle raspisanog javnog poziva za izbor najpovoljnijeg ponuđača, firmi MPP „Jedinstvo“ iz Sevojna. Iz sredstava samodoprinosa do sada je u novu Bolnicu uloženo 49 miliona i dvesta hiljada evra, a za završetak je potrebno još oko 15 miliona i tristo hiljada.

Izvor: Zrenjanin Online