Jedinstvo objavilo poslovne rezultate za prvih šest meseci

U skladu sa zakonskom regulativom, po prvi put ove godine, Jedinstvo je objavilo šestomesečne poslovne rezultate matične kompanije i konsolidovane finansijske izveštaje sa zavisnim preduzećima.

Nekonsolidovano posmatrano Jedinstvo je u periodu januar-jun tekuće godine ostvarilo poslovni prihod u visini od 1,46 milijardi dinara što je 136,5 odsto više u odnosu na isti period protekle godine. Nekonsolidovani neto dobitak iznosio je 20,6 miliona dinara, dok je u istom periodu prošle godine zabeležen gubitak od 161 milion dinara.

Konsolidovano posmatrano ostvaren je poslovni prihod od 2,2 milijarde dinara (rast od 128,5 odsto), a skoro polovina realizacije ostvareno je u inostranstvu gde je zabeležen rast veći od deset puta. Krajnji rezultat iznosio je 58,2 miliona dinara u odnosu na gubitak od 213,4 miliona dinara u istom periodu protekle godine.

Uprava kompanije napominje da polugodišnji finansijski izveštaj ne daje verodostojnu sliku o poslovanju preduzeća usled specifičnosti delatnosti kojom se bavi s obzirom da se više od polovine ukupnog godišnjeg prihoda ostvari u periodu od juna do oktobra.

Procena rukovodstva je da će preduzeće tekuću godinu završiti sa ukupnim prihodom na nivou prošle godine s obzirom da je na započetim ugovorima ostalo da se relizuju poslovi vredni 10 miliona evra, a da je do kraja avgusta već izvesno potpisivanje ugovora: skladište naftnih derivata u Smederevu (vrednost oko 6,7 miliona evra), sanacija zgrade Aeroinženjering na Novom Beogradu (oko 3 miliona evra) i regionalni vodosistem Kolubara-Valjevo (preko 6 miliona evra).

Takođe, Jedinstvo je potpisalo aneks ugovora u vrednosti od oko 4 miliona evra za II fazu radova u Kotoru, a izvođenje radova počinje polovinom oktobra.