Otvorene ponude za vodovodno-kanalizacioni tender

tender-vodovod-kanalizacija-otvaranje-ponuda-01
Danas su u Opštini Bar otvorene finansijske ponude pristigle na tender za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Odabirom najpovoljnijeg izvođača biće okončana druga faza tenderskog postupka u okviru projekta “Poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Bar” koji zajednički realizuju barska lokalna uprava, JP Vodovod i kanalizacija i Vodacom, u saradnji sa Vladom Crne Gore i Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Tri kompanije su otkupile tendersku dokumentaciju i predale tehničke ponude: “MPP Jedinstvo” iz Srbije, “Sade CGTH” iz Francuske i “Celitkcioglu” iz Turske. Nakon što su te ponude otvorene 15. januara, komisija je utvrdila da su sve tri u skladu sa propisanim uslovima, pa se danas pristupilo otvaranju finansijskih ponuda.

Potpredsjednik Opštine Dragan Simović je istakao da su ponude u rasponu od 13.2 do 17.5 miliona eura.

“’Jedinstvo’ je dalo ponudu od 13,2 miliona eura, ‘Celtikcioglu’ 13,5, a ‘Sade CGTH’ 17,5 miliona eura. Komisija će sada da provjeri ispravnost finansijskih ponuda. Kako se ovaj projekat realizuje u saradnji sa KfW bankom, tek nakon što se i njihovi eksperti izjasne o ispravnosti ponuda, biće sabrane ocjene za tehničke i finansijske ponude i odabran najbolji ponuđač sa kojim će Opština Bar potpisati ugovor” – kazao je Simović.

On je izrazio očekivanje da će radovi na izgradnji mreže početi do juna ove godine, a rok za završetak je 24 mjeseca od uvođenja izvođača u posao. U sklopu projekta planirana je rekonstrukcija i izgradnja 44km vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima: Polje, Bjeliši, Čeluga, Šušanj, Ratac, Zagrađe, Čanj, Botun i Obala Iva Novakovića, izgradnja četiri kanalizacione pumpne stanice i podmorskih ispusta na Volujici i u Sutomoru, kao i izgradnja jednog rezervoara za vodu.

U toku je, takođe, tenderski postupak za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Problem otpadnih voda je regionalni problem, i ako želimo da budemo prava turistička opština, on se mora riješiti, što će biti moguće realizacijom ovog projekta i izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” – kazao je Simović.

tender-vodovod-kanalizacija-otvaranje-ponuda-02

Prema riječima izvršnog direktora “Vodacoma” Borisa Vukovića, Bar je uspješno nastavio saradnju sa ovim preduzećem, odnosno sa Vladom Crne Gore i KfW bankom na projektu poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Ovaj projekat se u Baru realizuje po fazama od 2005. godine. Tokom prve dvije faze radilo se na izgradnji nove i rekonstrukciji postojeće vodovodne i kanalizacione mreže, dok je u trećoj fazi izgrađen obalni kolektor i cjevovod kojim je Bar priključen na regionalni vodovod.